MUSTA EGNA ÄPPLEN

Musta dina egna äpplen

Så här gör man

Vi arbetar med två fruktpressar en stor och en lite mindre, det innebär att vi kan musta även mindre mängder äpplen.

Kyrkbyns Musteri Äpple

MÄNGD FRUKT

En pressning bör vara minst 3-4 papperskassar. Vid större mängder över 100kg meddela oss innan lämning.

Har man mindre mängd kan man antingen komplettera med gårdens äpplen eller så tar vi en liten ställkostnad.

Som tumregel kan man säga att 1 kg äpplen ger ca 0,5 liter must

SMAK

Vad kommer musten att smaka är en fråga vi ofta får. Smaken påverkas av fruktsort, mognadsgrad, vart äppelträdet vuxit. Även sommarens regn och sol timmar styr smaken på ditt äpple.

Musten från ett omoget äpple har oftast en liten rå smak, lite besk och sträv eftersom stärkelsen inte hunnit omvandlats till socker. Vissa tycker om det beska.

Ett moget äpples must smakar sött och/eller syrligt

Kyrkbyns Musteri Äpple

Har du frågor eller vill boka en tid innan vi släpper bokningsbara tider, kontakta oss gärna per telefon eller mail

Inlämningen är stängd för säsongen, välkommen nästa år.

INLÄMNING

Vi lägger ut inlämnings tiderna för för nästa säsong i juni.

HÄMTNING

Tid för hämtning av den färdiga musten får ni vid inlämningen. Oftast kan ni hämta er must nästa kommande öppet dag efter inlämning eller enligt överenskommelse.

Kyrkbyns Musteri Äpple

SORTERA ÄPPLEN

Plocka och samla dina äpplen eller annan frukt.

Frukter som är mjöliga, övermogna eller ruttna sorterar du bort.

Fallfrukt går utmärkt att musta.  Var då väldigt noga med att inte plocka fallfrukt på mark där djur betar. När du plockar fallfrukt se till att inte att få med löv, grenar, gräs eller jord.

Tänk på att inte använda plastpåsar, frukten ska transporteras i luftigt

PACKA I TYG-/PAPPERSKASSAR

Packa äpplena i dubbla papperskassar eftersom kassarna lätt går sönder. Packa ej mer än ca 10 kg per kasse.

Ring gärna om ni har några frågor eller funderingar.

Välkomna

Äpple Musteri

Är mina äpplen klara eller inte för att plockas?

Vet du inte äppelsort, testa om äpplet är moget genom att vrida på ett äpple som häger på en gren. Lossnar äpplet lätt är det färdigt att plocka, sitter det hårt är äpplet inte moget.