Här hittar du några av våra favoritrecept inför julen
Äpplen,
Så mycke mer
Jeanettes Äppelglögg
Njut av en kryddig Äppelglögg med smak av jul.
Recept
- 1 liter äppelmust
- 3 kanelstänger
- 2 kapslar eller 1,5 tsk kärnor kardemumma
- 2 bitar skal från apelsin
- Liten bit ingefära
- 3 msk socker eller efter smak
- Äppelskivor till dekoration
Värm 3 dl av äppelmusten i en kastrull. Lägg ner kanelstängerna, kardemumma kärnorna, apelsin och ingefära. Tillsätt socker.
Låt det småputtra på svag värme i ca 20 minuter. Låt den svalna. Sila och häll vätskan tillbaka i kastrullen. tillsätt resten av äppelmusten och värm, dekorera med äppelklyftor.
Låt med fördel kryddorna ligga kvar längre, det går bra att göra första steget dagen innan och bara sila, värma och tillsätta mer äppelmust innan servering.
1/2 liter Rosévin om man vill och eller 1 dl calvados.
Kyrkbyns Äppelsirap
Äppelsirap används till bakning, godis mm, men framförallt till en härligt juläppelknäck.
Recept
- 1 liter äppelmust
- 7 dl strösocker
- 3 kanelstänger
Koka upp äppelmusten med kanelstång och socker. Koka utan lock i ca 20 minuter. Tänk på att ju längre den kockar desto tjockare blir sirapen. Låt den svalna lite och häll över på burkar eller flaskor, ännu varm.
Äppelpaj à la Kyrkbyn
Miniäppelpajer till julbordet eller festen
Recept
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk socker
- 100g smör
- 4 st äpplen
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk malen kanel
- ev. 3 msk hackad mandel
Ställ in ugnen på 225°, varmluftsugn 200° Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Skär smöret i bitar och finfördela gärna med händerna, till det blir en grynig massa.
Skala, kärna ut och skär äpplena i skivor eller bitar. Lägg bitarna i en bunke och häll på strösocker och kanel, blanda väl.
Ställ fram formar av lite hårdare material. Har man bara vanliga formar (som på bilden) kan man ställa dem i en Muffinsplåt.
Fördela äppelbitarna i formarna, smula därefter över smuldegen, toppa med mandel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.